Pyłek pszczeli, jeden z produktów pszczelich, posiada niezwykłe właściwości lecznicze i odżywcze. Stosowany jest w medycynie i kosmetologii. Co takiego niezwykłego jest w pyłku pszczelim?
Czym jest pyłek pszczeli?
Pyłek pszczeli nazywany jest też pyłkiem kwiatowym. W jego skład wchodzą ważne dla ludzkiego organizmu składniki odżywcze. Powstaje w pylnikach roślin (pszczoły najczęściej zbierają go z maku, kukurydzy i łubinu) w postaci malutkich ziarenek, które różnią się od siebie barwą, wielkością, ciężarem i kolorem. W ziarnkach pyłku znajduje się ponad 200 substancji: białka, aminokwasy, flawonoidy, węglowodany, lipidy, kwasy tłuszczowe, enzymy, witaminy i sole mineralne.
Pyłek pszczeli bogaty jest między innymi w: argininę (obniża napięcie ścian naczyń, działa rozkurczowo na tętnice), potas, magnez, żelazo, cynk oraz witaminy A, E, C, PP, D, H i te z grupy B.
Pyłek pszczeli wykorzystywany jest w medycynie. Pobudza apetyt, reguluje przemianę materii, uodparnia organizm, działa detoksykacyjnie, zwiększa liczbę czerwonych krwinek i zwiększa poziom żelaza we krwi. Wyciąg z pyłku pszczelego ma właściwości przeciwbakteryjne i przeciwzapalne. Stosuje się pyłek kwiatowy w leczeniu alkoholizmu. Wpływa korzystnie na samopoczucie, uspokaja, zmniejsza nerwowość.
Pyłek pszczeli stosowany jest również w kosmetologii. Poprawia kondycję skóry i włosów. Odżywia i wygładza skórę, ujędrnia ją, redukuje oznaki starzenia się. Szampony z zawartością pyłku kwiatowego zwalczają łupież, wzmacniają włosy i odżywiają skórę głowy.
Pyłek kwiatowy – maseczki
Do przygotowania pierwszej maseczki potrzebne będą: jedna łyżeczka sproszkowanego pyłku i jedno żółtko. Składniki należy dokładnie wymieszać, nanieść na twarz i pozostawić na pół godziny. Potem całość zmyć letnią wodą i osuszyć twarz. Składniki drugiej maseczki to: dwie łyżki pyłku, dwie łyżki miodu, jedno żółtko i jedna łyżka twarogu. Składniki należy wymieszać. Maseczkę po 20 minutach spłukać i osuszyć twarz.
Dodaj komentarz